Jag kan rapportera att igår var det full rulle här i trädgården. 
Vi var duktiga och jobbade med både projekt 1: sittplatsen och projekt 2: blomsterkullen. Det sistnämnda är i stort sett färdigt, vår lilla blomsterkulle/ stenparti väntar nu bara på att växter och blommor ska breda ut sig och frodas!  

Vi fick alltså en massa jord/grästuvor över när vi grävde. Av dessa har vi gjort en liten kulle av där vi satt olika blommor och marktäckande växter. Vissa av plantorna köpte vi, andra fanns här i trädgården. Stenar använde vi för att stötta upp och för att det ser fint ut. Tanken är alltså att det ska bli som en naturlig liten kulle täckt av blommor och växter. Den vita duken som ligger på marken framför kullen på första bilden är skyddet över mammas lilla plantering av sallad. Detta fanns där redan innan vi startade projektet, men vi tänker oss att kanske ordna någon form av damm eller vattenarrangemang där i framtiden, istället för det lilla trädgårdslandet.

Och ta-da! Här ser ni förvandlingen:

Före


 Efter

Ja, som ni ser är det lite tomt på kullen fortfarande. Men förhoppningsvis tar sig växterna bra och breder ut sig som vi tänkt. Mer sten kommer också inom kort.

På vänster kant satte vi stjärnflocka ( Astrantia) som är röd. Den kommer att bli fin ihop med den rosa brudslöjan (Gypsophila rosenschleier). Eftersom det såg så tomt ut där nu så satte vi lite vit och blå hänglobelia på kanten. 


Stjärnflockan har fantastiskt fina blommor

Ovanpå kullen (syns inte på bilden) har vi satt Kaukasiskt fetblad (sedum spurium splendens) som kommer att blomma rött. Röd nejlika fick fungera som en fin liten färgklick. Ett par stjärnöga hittade vi också i trädgården, samt några penséer. 


Längst ut på höger kant satte jag lite vallmo som jag hittade i en vrå av trädgården. De ser lite deppiga ut nu, fick nog en chock av flytten, men förhoppningsvis trivs de på sin nya plats. 
Uppe på kullen på höger kant satte vi två plantor vintergröna (vinca minor) som kommer att breda ut sig och blomma i blått. 
I mitten av kullen syns kaukasiskt förgätmigej (Brunnera Jack frost) med fina lite silverfärgade blad. Kanske blir det någon mer planta av den här sorten, det är så fint med dekorativa blad! 

I förgrunden kaukasisk förgätmigej med vackra blad. I bakgrunden blommar stjärnöga.

Även om det blir lite brokigt och blandat så tycker jag att det är fint. Och det är bra mycket roligare att titta på än en kal fläck som var där tidigare… Tänk vad man kan göra med en hög med grästuvor! 
Det kostade inte heller särskilt mycket, totalt köpte vi plantor för 315 kr. Och alla är perenner. Många av växterna hade vi som sagt redan här hemma i trädgården, så vi körde lite ”man-tager-vad-man-haver”-konceptet :) Så, vad tycker ni om resultatet?


(mer om projekt sittplats kommer inom kort!)

2 thoughts on “Action i trädgården (del 2)

  1. Visst blir det fint!! :-) Och så är det ju framförallt så himla kul att skapa något sådant!

    Faktiskt var mitt första fristående rabattprojekt i trädgården (dvs något som inte följde husets ytterväggar!) också en liten kulle med ömsom sten och ömsom perenner. :-) Den finns kvar än fast har sjunkit ihop med åren, så nu tänker man nog knappt på den som en kulle – speciellt inte som den dessutom är bevuxen med ganska stora perenner som tex bolltistlar, pioner och flox. Försökte mej på ett stenparti också en gång, men det blev för jobbigt att hålla efter ogräset där så det finns inte längre…

    Ogräset är ju alltid värst när man anlägger något nytt, och fram tills växterna man har planterat har blivit så stora och starka att de åtminstone delvis på egen hand kan behärska det. Kanske lite lurigt för er del ang det, eftersom ni har använt grästorvor till kullen… Förmodligen kommer en del gräs att vilja börja spira och växa igen, så räkna med att få hålla efter det ett bra tag framöver. Men det är ju fin avkoppling att rensa ogräs också – nästan lite meditativt, så där! :-)

    Ha en fin-fin dag!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: